Inhoud

  • Lange Lozanastraat 142 B2
    2018 Antwerpen
  • Sarphatistraat 7
    1017 WS Amsterdam
    logo-gemeente-amsterdam (1)
  • Kastanjelaan 400
    5616 LZ Eindhoven
    eindhoven_pms485_liggend_bb (1)
  • Aert van Nesstraat 400
    3012 CA Rotterdam
    Group 47

Aanpassen van uw statuten aan het WVV: de deadline nadert

Inmiddels is het u ongetwijfeld bekend dat België sinds enkele jaren beschikt over een nieuw Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV). Met de invoering van het WVV beoogde de wetgever zowel een vereenvoudiging als een flexibilisering van het Belgische vennootschapsrecht. Hoewel het nieuwe wetboek reeds in werking trad op 1 mei 2019, kregen ondernemingen tot en met 31 december 2023 de tijd om hun statuten aan te passen aan de nieuwe regelgeving. Als de statuten van uw onderneming nog niet zijn aangepast, is het dus nú tijd om in actie te schieten.

Relevant voor u?

De nieuwe regels gelden voor iedere vennootschap, vzw of stichting, ongeacht haar type of vorm. Ondernemingen die pas na 1 mei 2019 werden opgericht, hebben meteen de regels uit het WVV opgenomen in hun statuten en zijn dus normaliter al in regel. Oudere ondernemingen werden verplicht om bij hun eerstvolgende statutenwijziging na 1 januari 2020 ook meteen de regels uit het WVV te implementeren. Dit blijkt in praktijk echter niet altijd (volledig) te zijn gebeurd. Indien uw onderneming al bestaat van voor 1 mei 2019, is het dus altijd de moeite om na te gaan of uw statuten zijn aangepast aan het WVV, ook al heeft u in de afgelopen jaren nog een statutenwijziging doorgevoerd.

 

Kansen & valkuilen

Het WVV bevat zowel bepalingen van aanvullend recht als van dwingend recht, maar is op dit moment al in zijn geheel van toepassing op iedere Belgische onderneming. Statutaire bepalingen die onverenigbaar zijn met het dwingend recht uit het WVV worden voor niet geschreven gehouden, terwijl statutaire bepalingen die afwijken van het aanvullend recht wel steeds voorrang krijgen. Zolang uw statuten niet zijn aangepast, zal u dus uw statuten samen moeten lezen met het WVV om te achterhalen welke regels er precies van toepassing zijn op uw onderneming.

Wanneer u de statuten aanpast aan het WVV, zal u met andere woorden in de eerste plaats de bepalingen moeten aanpassen die niet stroken met het dwingend recht. Het gaat dan bijvoorbeeld over bepalingen met betrekking tot de benamingen van de vennootschaps- vormen, bestuurdersaansprakelijkheid, winstuitkering en de belangenconflictregeling. Voor deze bepalingen hebt u geen andere keuze dan ze onverkort op te nemen in uw statuten.

Wat de bepalingen van aanvullend recht betreft, heeft u heel wat meer keuzevrijheid. Hoewel u hier in principe niets mee hoeft te doen, is het toch aangewezen om er even bij stil te staan. De wetgever voorziet in een heel aantal nieuwigheden, waarvan er een aantal wellicht ook interessant zijn voor uw onderneming. Denk hierbij onder andere aan de mogelijkheid om aandelen vrij overdraagbaar te maken in een BV, de invoering van meervoudig stemrecht in de BV en NV en uitgebreidere mogelijkheden voor schriftelijke besluitvorming. Als u optimaal gebruik wil maken van deze nieuwe opportuniteiten, zal u dus ook het nodige moeten doen aan uw statuten.

Vergeet ten slotte ook niet dat een statutenwijziging gepaard gaat met heel wat formaliteiten, die ook allemaal een aanzienlijke hoeveelheid tijd in beslag nemen. Denk dan in de eerste plaats aan het bijeenroepen van een buitengewone algemene vergadering. Bovendien zal u voor bepaalde wijzigingen – zoals bijvoorbeeld de omzetting naar een andere rechtsvorm – ook nog langs de notaris moeten passeren. Als u nog op tijd wil zijn met het aanpassen van de statuten, heeft u dus werkelijk geen tijd meer te verliezen.

 

Gevolgen van niet-aanpassen

Indien u toch nalaat om voor het einde van het jaar de nodige aanpassingen te doen aan uw statuten, zijn de leden van het bestuursorgaan persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor de schade geleden door de rechtspersoon of door derden ten gevolge van de niet-nakoming van deze verplichting. Dit echter enkel indien er schade en een oorzakelijk verband kan worden aangetoond.

Nog complexer is de situatie wanneer uw onderneming bestaat uit één van de rechtsvormen die na 31 december 2023 definitief worden geschrapt. In dat geval zal er op 1 januari 2024 automatisch een omzetting plaatsvinden naar een nieuwe rechtsvorm, met soms veel onzekerheid tot gevolg. Denk bijvoorbeeld aan de commanditaire vennootschap op aandelen (CommVA) die meerdere bestuurders heeft en van rechtswege zal worden omgezet in een NV met enige bestuurder, of de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA) die van rechtswege zal worden omgezet in een BV indien u zelf nog geen keuze hebt gemaakt tussen een CV en BV.

Gelet op de mogelijke gevolgen, doet u er hoe dan ook goed aan om te controleren of uw huidige statuten al conform het WVV zijn en, indien nodig, nog de verplichte aanpassingen te doen. Weet u niet goed hoe u hier aan moet beginnen of twijfelt u of er nog iets moet gebeuren aan uw statuten? Contacteer Halsten BE.legal voor advies op maat.

halsten divider copy 6